הראית איזה יופי
הפתיחה בקרוב
שישי, 01.08.25, 10:00
שישי, 27.02.26
אוצרת:
שירלי משולם
לפרטים נוספים:
046030800
גיל גורן < המפגש > הרמן שטרוק
במרחק מאה שנים מאז כניסתו של הרמן שטרוק (ברלין 1876, ישראל 1944) לביתו בשכונת הדר בחיפה, בשנת 1926 (שתוכנן על ידי האדריכל אלכסנדר ברוואלד), נפתחת התערוכה "הראית איזה יופי" של האמן גיל גורן. הבית, שהפך מאז למרכז אמנותי תוסס, משמש כיום כמוזיאון ומרכז לאמנות ההדפס.
התערוכה מציגה דיאלוג בין-דורי הנוצר בין הרמן שטרוק לגיל גורן, ומדגישה את התפיסה המשותפת להם לפיה לדימוי החזותי יש כוח לא רק אסתטי, אלא גם פוליטי, חברתי וחינוכי.
התערוכה כוללת דיוקנאות של מנהיגים ציוניים בולטים - בנימין זאב הרצל, מנחם אוסישקין, פנחס רוטנברג, חיים נחמן ביאליק, אלברט איינשטיין, זיגמונד פרויד - וכן נופי ארץ ישראל שיצר שטרוק ושנבחרו על ידי גורן מאוסף מוזיאון חיפה, לצד עבודות חדשות של גורן שנוצרו בטכניקות עכשוויות ונותנות פרשנות אישית וייחודית.
גורן עוסק בשאלות של זהות יהודית, ציונות, זיכרון קולקטיבי, שבר, יופי ותקווה בהקשר לפועלו וליצירתו של שטרוק.
עבודות נוספות הפרושות בארבעת חללי התצוגה הן "הראית איזה יופי" (מיצב), "המפגש" (וידיאו), "עזה" (צילום), "אירופה" (גובלן), "שני שקרים" (מיצב) ו "אלבום הבולים הפרטי והקולקטיבי"(מיצב). חללי התצוגה נבדלים זה מזה בתוכנם ובמאפייניהם, אך לכל אורכם שבים ומופיעים מוטיבים ודימויים חזותיים (דיוקנאות, צמחייה ארצישראלית, קופסאות קק"ל) המשתנים לפי הקשר ומעוררים אצל הצופה שאלות ופרשנויות שונות ומגוונות.
בליבת התערוכה ניצבת עבודת וידיאו בשם "המפגש", המדמה מפגש וירטואלי בין שטרוק לגורן. מתפתחת שיחה מרתקת, החושפת את המשותף והשונה ביניהם: שטרוק (שמו העברי - חיים אהרון בן דוד) - אמן דתי, פעיל ציוני, איש העולם הגדול, ואחד מאמני ההדפס החשובים בגרמניה ובישראל במאה העשרים. מורה ומנטור לדור אמנים יהודים וישראלים. השפיע על התפתחות האמנות הישראלית בתחומי התחריט והליתוגרפיה. התמחה בשיטת "המחט הקרה", שבה הקו הוא המאפיין המרכזי של עבודותיו.
כ"סוכן תרבות" וכפעיל פוליטי בתנועת "המזרחי" - ראה שטרוק באמנות ייעוד ושליחות. טכניקות ההדפס שימשו עבורו אמצעי פרקטי לשכפול והפצת התרבות היהודית וערכי הציונות שבהם דגל, בקרב קהלים בארץ ובעולם.
גורן - אמן חילוני, איש העולם הגדול, המציג את עבודותיו בזירה הבין-לאומית - רואה באמנות שליחות ועושה שימוש בטכניקות הצילום וההדפס כאמצעים להפצת רעיונותיו לקהלים רחבים. צבעוניות עזה, שפה חזותית וכיתובים מעוררי מחשבה מאפיינים את עבודותיו. בדומה לשטרוק, גם גורן התחנך על ערכי הציונות ואהבת הארץ, ופועלו בתחומי הפרסום והמיתוג בישראל השפיעה על השיח החברתי והפוליטי. יצירותיו בתערוכה נושאות אופי ביקורתי ובעלות מסר.
שטרוק וגורן, כל אחד בדרכו, מחזיק בתפיסת עולם הרואה באמנות כלי לקידום שיח ציבורי והשפעה חברתית.
*שם התערוכה ושם המיצב "הראית איזה יופי" לקוחים מתוך השיר "יש פרחים" מאת נתן יונתן, באישור ובאדיבות יורשיו של המשורר.
*המיצב "שני שקרים" מבוסס על שירו "שני שקרים" של יעקב רוטבליט, באישור המשורר.